fbpx

Iako je ostalo više od mjesec i po do najluđe noći, u ugostiteljskim objektima širom Republike Srpske već uveliko vlada jagma za mjestom gdje proslaviti Novu godinu. Mnogi ne žele da rizikuju i da pred 31. decembar traže mjesto za doček Nove godine pa su već sada odabrali i društvo i ugostiteljski objekat za proslavu, a kako kažu ugostitelji – Slovenački državljani su i dalje najbrojniji gosti iz inostranstva.

U restoranu "Stara Ada" u Banjaluci kažu da su kod njih sva mjesta popunjena već duže vrijeme. "Naše goste će zabavljati domaći bend uz domaću hranu. Najviše gostiju imat ćemo iz Slovenije, Hrvatske i Srbije", kazao je Milenko Maksimović, menadžer u ovom restoranu.

U "Corso pizzeria & baru" u Banjaluci kažu da su kod njih u cijenu od 45 EUR uključeni večera i neograničena konzumacija pića, dok će prisutne zabaviti tamburaški orkestar iz Srbije. "Kod nas rezervišu uglavnom naši stalni gosti, mada smo imali čak upita da cijeli lokal izdamo grupi Slovenca, na šta nismo pristali", kazali su u ovoj piceriji.

U restoranu "President" u hotelu Bosna u Banjaluci kazali su da će građani za najluđu noć u njihovom restoranu morati za hranu izdvojiti 50 EUR a piće se naknadano plaća. "Što se tiče gostiju, uglavnom se radi o visokoj klijenteli. Sve se izda u drugoj polovini decembra", kazali su iz ovog restorana.

Banjaluka već izabrala muzičare za novogodišnje slavlje na Trgu Krajine

U Banjaluci će i ove godine za doček Nove godine na Trgu biti održani koncerti. Kako je saopšteno, koncetri na Trgu Krajine biće održavani tri večeri, 30. decembra nastupiće Željko Samadrdžić, u novogodišnju noć Banjalučane će uvesti Haris Džinović, a prve noći u Novoj godini nastupiće Željko Joksimović.



Ovogodišnje, šesto izdanje Zimzograda biće održano u parku "Mladen Stojanović", dok će na lokacijama u  parku "Petar Kočić", Platou ispred Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske, Narodnom pozorištu Republike Srpske i Trgu Krajine biti održana preostale manifestacije koje će biti održane u okviru novogodišnjeg programa.

Na osnovu ranije provedenog javnog poziva za organizaciju sadržaja u okviru "Banjalučke zime", atraktivne turističke sadržaje pripremiće agencije "HBO colors" iz Novog Sada, te banjalučki "Mint" i "Lucido".

Prema rezultatima javnog poziva, „HBO colors“ organizovaće turističke sadržaje na Trgu Krajine i u Parku Petar Kočić, „Mint“ u Parku Mladen Stojanović, dok će „Lucido“ pripremiti prigodni program na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti i parkiću pored Narodnog pozorišta.

Da među stanovnicima u odrugim gradovima u Republici Srpskoj uveliko vlada interesovanje gdje dočekati Novu godinu, potvrdili su i iz prijedorskog lokala "Intermezzo", gdje kažu da je rezervacija za proslavu najluđe noći u toku i da za jednu osobu iznosi 15 EUR. "U tu cijenu uključeni su hrana i piće dobrodošlice, a već imamo mnogo upita od naših stalnih gostiju", kazali su iz tog kafića.

Dodaju da u Prijedor za novogodišnje praznike ne dolaze turisti, nego veliki broj ljudi koji su otišli iz ovog grada.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske, rekao je da je Republika Srpska prepoznatljiva po novogodišnjim proslavama, posebno Banja Luka, gdje svake godine dolazi veliki broj turista iz Slovenije.

Imate stan koji izdajete po principu STAN NA DAN? Iskoristite Promo period i objavite vaš stan ga na portalu mojStan.org. Registracija

"Svake godine imamo veliki broj turista iz Slovenije koji po tri dana oko Nove godine borave u Banjaluci, ali to i ne čudi budući da godinama unazad imamo dobar i kvalitetan sadržaj, kako na Trgu Krajine, tako i u ugostiteljskim lokalima", kazao je Tatić.

Prema njegovim riječima, turisti koji borave u Republici Srpskoj doprinose većoj zaradi ne samo ugostiteljskim objektima, nego i drugim privrednim granama, posebno djelatnosti kratkoročnog izdavanja smještaja.

"S obzirom na naš novo privredne djelatnosti, od gostiju koji dolaze, a to više nije na stotine već na hiljade, korist imaju i trgovine, što je sigurno jako dobra i pozitivna stvar", ističe Tatić i dodaje da, pored Banje Luke, turisti žele da posjete i Trebinje, ali da sa ostalim gradovim, čisto zbog tamošnje ponude, situacija nije baš sjajna ali ima veliki potencijal da postane popularna destinacija.

Iz Turističke organizacije grada Trebinje ističu da svake godine za novogodišnje praznike najviše gostiju imaju iz regiona, odnosno iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Trudimo se da raznim sadržajima privučemo što više gostiju, ali i da naši sugađani ostanu da novogodišnje praznike proslavljaju upravo u našem gradu", kazali su iz trebinjske Turističke organizacije.

Vezani sadržaji: