Destinacije kao što je Banja Luka su još uvijek neotkriveni biseri. Različiti zabavni, promotivni, sportski i muzički događaji, su postali svakodnevica ovog Grada na obalama tirkizno zelenog Vrbasa, zbog kojih ćete poželjeti da se jeftino smjestite u gradu i iskreno se radujete proljeću.

Cijeli niz manifestacija u dva udarna proljetna mjeseca, aprilu i maju, traže od vas da se prepustite trenutku, da planirate vaše vrijeme kvalitetno i da se fantastično osjećate jer ste otkrili nešto novo u gradu koji dobro poznajete ili ga otkrivate po prvi put. Banja Luka zna da nagradi ljubitelje zanimljivih događaja.

April je već iza nas, gazimo uveliko preko latica koje nam Maj prosipa svako jutro kada izađemo na svjež, topao, (pro)ljetni dan, koji prosto traži da protrljate ruke i kažete sebi i svima oko sebe – idemo! Gdje!?

Mislim da vam tu možemo pomoći:

Trčite li!?

Ljudi trče. U našoj je prirodi kretanje. Trčanje je vrhunac tog kretanja, a trčanje na maratonu ili polumaratonu je vrhunac trčanja i trkačkih disciplina.

Banja Luka je u Aprilu proslavila svoj Dan Grada, lijepo i razdragano, nizom dobro osmišljenih manifestacija i događaja, ali Maj u Banja Luci već 4 godinu zaredom pretenduje da zasjeni aprilske svečanosti.

Banjalučki polumaraton je postao vrhunski sportski događaj, i sve više glavni proljetni brend grada na obalama Vrbasa. Tako je i ovog Maja, jer ovog 12 Maja 2018 biće održan 4 Banjalučki polumaraton (m:tel), sa početkom u 9 časova. Međutim događaji vezani za 4 Banjalučki polumaraton počinju već u petak, 11 Maja i trajaće sve do nedelje 13 maja.

Kupovina nekretnine je veliki korak, zato u ovaj proces treba pažljivo ući. Greške prilikom kupovine nekretnine mogu bitno da utiču na naše živote kao i na naše finansijsko stanje. Zato, prije konačne odluke odvojite dovoljno vremena kako biste sagledali nekretninu iz svih uglova. Tek nakon određenog vremena odlučite se za kupovinu.

Prije svega obratite pažnju na sljedeće:

Izaberite lokaciju na kojoj želite da živite

Razmotrite sve moguće lokacije koje najbolje odgovaraju vašem stilu života. Od lokacije zavisi, ne samo cijena nekretnine nego i svi prateći troškovi koji utiču na naš kvalitet života.

Istražite ponudu nekretnina

Pregledajte ponudu nekretnina na lokacijama koje ste izabrali. Na ovaj način dobijamo uvid u cijenu i bolju pregovaračku poziciju. Svakako pogledajte ponudu na portalu www.mojstan.org

Detaljno pregledajte objekat u cjelini, kao i stambenu jedinicu

Prilikom kupovine starije kao i novije gradnje, detaljno pregledajte unutrašnjost stana.

Kopaonik, planina koja je sinonim za sport, uživanje i aktivan admor, omogućava nam uzbudljive zimske avanture i nezaboravno skijanje. Međutim, posljednjih godina Kopaonik dobija sve više i više proljećnih sadržaja. Bilo da ste sportista, umjereno aktivni ili samo želite da se opustite u predivnom planinskom ambijentu, Kopaonik vam nudi veliki broj sportskih i zabavnih aktivnosti za zanimljiv i aktivan odmor tokom proljeća i ljeta.

Posjetioci koji žele da probude avanturistički duh mogu da iskuse neke od aktivnosti zabavnog parka koji radi pod pokroviteljstvom JP "Skijališta Srbije" - zip-lajn, bob na šinama i tjubing.

Oni koji vole sankanje u zimskom periodu ne treba da propuste Montain cart. Uzbudljiv spust trotočkašem niz padine Kopaonika u kojem će uživati i djeca i odrasli. Staza kreće od Pančićevog vrha preko Krsta do Doline sportova i dužine je 1.5 km.

Posetioci kojima su avantura, sport i rekreacija neizostavni dio odmora, zabavu i adrenalin mogu da pronađu u raftingu, paraglajdingu, alpinizmu i planinskom biciklizmu.

Doživite rijeku Ibar i njene brzake uz adrenalinsku avanturu – rafting Dolinom Jorgovana. Uživajte u druženju, živopisnoj prirodi i posjetite srednjovjekovni grad Maglič.

Osjetite snagu vjetra, otkrijte izazov i uzbuđenje slobodnog letenja i doživite nesvakidašnje iskustvo koje čini paraglajding. Oni koji se odvaže u ovom extremnom sportu imaće priliku da se dive i uživaju u fantastičnim vidicima na sve čitiri strane svijeta i naprave zadivljujuće fotografije. Poželićete da zaustavite vrijeme i da uživate u trenutnku.

Na Belim stenama se možete upoznati sa tehnikama penjanja i alpinizmom, a posebna atrakcija je prelazak preko mostića sastavljenog od dva užeta.

Biciklistički entuziasti mogu rentirati Mountain bike u centru Kopaonika. Specijalni nosači za prevoz bicikla postavljeni su na žičari Pančić i omogućavaju lak prevoz do vrha Kopaonika. Tri staze u Bike parku prilagođenje su početnicima i najiskusnijim vozačima: laka (KGB), srednja (Struga) i teška (Mordor), ukupne dužine 5 km.

Portal www.mojstan.org je proizvod mukotrpnog rada našeg malog tima. Naš tim je sastavljen od 4 čovjeka iz Sarajeva i Banjaluke koja su do sada u razvoj portala uložili preko 9 mjeseci intezivnog rada na razvoju aplikacije a prva produkcija je ozvaničena u januaru 2018. godine. Na dan objave ovog teksta imamo 64 objavljene nekretnine iz svih krajeva ExYU. Za nešto više od 2 mjeseca zabilježili smo više od 10.000 posjeta i ostavarili preko 100 rezervacija smještaja. Ono što već od danas možete da počnete da koristite je samo kruna velikog broja sati utrošenih u naporima da postanemo još bolji.

Napredak je bitna stvar, pogotovo u IT industriji. Nikada ne smijete da dozvolite sebi da se opustite ili zanemarite ulaganje u istraživanje i razvoj novih tehnologija, trening zaposlenih i eServise koji predstavljaju oslonac poslovanja ili koji su veoma važni za vas i vaše korisnike.

Konstantan rast broja korisnika i zahtjeva koji su nam svakodnevno sitizali, bili su jasan pokazatelj da još mnogo moramo raditi na sebi kako bismo ušli u trku sa velikim svjetskim divovima iz oblasti nekretnina ali i postići vrhunski kvalitet usluge i podrške na koju se mnogobrojni korisnici svakodnevno oslanjaju.

Izostanak inovacija i izgubljen korak sa industrijom se vrlo brzo osjete u mnogim sferama poslovanja, počev od neefikasnog sistema podrške korisnicima, nestabilnosti infrastrukture i utrošku prevelike količine vremena na procese koji lako mogu da se automatizuju.

Postavlja se pitanje šta smo mi od svega toga uradili. Pa – dosta toga. Krenimo redom:

BiH je u januaru posjetilo 63.769 turista, što je za 15,3 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 23 odsto u odnosu na decembar lani.

U prvom mjesecu turisti su ostvarili 147.507 noćenja, što je više za 18,5 odsto u odnosu na isiti mjesec lani, te manje četiri odsto u odnosu na decembar 2017. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U ukupno ostvarenom broju noćenja, učešće domaćih turista je 35,6 odsto, a stranih 64,4 odsto.

Broj noćenja domaćih turista manji je za 21,3 odsto u odnosu na januar 2017. godine, te manji za 15,5 odsto u odnosu na decembar prošle godine, dok je broj noćenja stranih turista veći za 16,9 odsto u odnosu na januar lani i veći za 3,9 odsto u odnosu na decembar 2017.

U strukturi noćenja stranih turista u januaru, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske 34 odsto, a slijede ih turisti iz Srbije 15,2 odsto, Slovenije 6,3 odsto, Turske 6,1 odsto, Crne Gore 4,8 odsto i Italije 3,6 odsto, dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 30 odsto noćenja.

Kada je riječ o dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu je Kuvajt sa prosječnim zadržavanjem 4,1 noć, slijede Malta sa četiri noći, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Australija sa po 3,2 i Portugal sa tri noći.

U našem jeziku, odnedavno se pojavio termin "Stan na dan". Ovaj termin se trenutno najviše pominje u Bosni i Hercegovini i Srbiji dok je prema našem iskustvu potpuno nepoznat u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. U ovim državama, primjereniji su sljedeći termini: izdavanje apartmana, soba, smještaj, sobe i sl.

Obzirom da Crnogorci, Hrvati i Slovenci ne znaju šta znači ovaj termin, odlučili smo se, samo zbog njih, da to pojasnimo.

Termin "Stan na dan" ne znači iznajmljivanje stana na jedan dan, već znači kratkoročno iznajmljivanje/izdavanje stana, apartmana ili sobe po danu - odnosno noćenju.

Standardni termin od ranije je "iznajmljivanje stana" ali se u tom slučaju pod iznajmljivanje podrazumjeva dugoročno odnosno iznajmljivanje na mjesečnom ili godišnjem nivou.

Stanovi se po principu "Stan na dan" uglavnom izdaju poslovnim ljudima, stranim turistima, porodicama na zajedničkom odmoru u drugom gradu ili svima onima koji žele krevet i smještaj na nekoliko časova.

Olimpijski centar "Jahorina" dodijelio je nagradu milionitom skijašu, a to je ski pass za 10 dana koji se može iskoristi do kraja sezone. Nagradu je dobila devojčica Valentina Carmo iz Luksemburga, koja već sa 7 godina uživa u skijanju i boravku na planini.

Ski centar Jahorina, prvi je u regionu počeo sa radom 3. decembra, te se broj skijaša u odnosu na prethodnu godinu povećao za 48 odsto, dok su prihodi od prodaje karata samo do kraja januara povećani za 90 odsto. Pored toga, već sredinom februara premašeni su svi rezultati od prošle sezone.

Prilikom dodjeljivanja nagrade, generalni direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić, istakao je:

- Ponosni smo što je već na početku februara ostvarena milionita vožnja žičarom, čime smo dostigli još jedan od rekorda u ovoj skijaškoj sezoni. Našem milionitom skijašu ovim putem želimo da omogućimo besplatni ski pass za 10 dana koji se može iskoristiti do kraja sezone. Takođe, kako je bezbjednost na skijalištu prioritet našeg tima, odlučili smo da je kaciga idealan poklon za ovu priliku jer želimo da apelujemo svim skijašima da vode računa o svojoj bezbjednosti.

Kranjska Gora leži na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije. Svojom okolinom pruža brojne mogućnosti za nezaboravan odmor tokom cijele godine, a još uvek ostaje najprepoznatljivija po skijanju, takmičenjima i priredbama u zimskoj sezoni.

I ove godine je biti u centru svjetskih sportskih događanja, jer će ugostiti već 54. kup Vitranc i skijaške skokove u Planici. Sportska događanja će tokom cijele zime dopunjavati raznovrsni prateći program (od koncerta velikih zvezda zabavne muzike, večernjih zabava, raznovrsnih radionica za djecu pod rukovodstvom animatora do romantičnih šetnji uz baklje ili oprobavanje sreće na automatima za igru).

Smeštajnu ponudu dopunjuje i naš portal koji našim posjetiocima nudi povoljan smještaj u blizini Kranjske gore. Tako će i skijaši naći nešto za sebe, kao i oni koji se prvi put odlučuju da odu na zimski odmor i očeuju ih visoke cijene smještaja.

U Kranjskoj Gori možete da stanete na skije i spustite se niz bijele padine koje dopunjuje i sniježni park za bordere i sankanje, koji omogućavaju spuštanje i u večernjim satima jer su osvjetljeni. Ispod skijališta se prostire Sniježna plaža na kojoj možete da se okrijepite i ulovite tople zrake sunca.

Bosna i Hercegovina ima turiste iz cijelog svijeta: iz Turske, Južne Koreje, Slovenije, Srbije, Njemačke, SAD, Italije, Austrije,Kuvajta, Kine i Japana, Rusije, Brazila...i naravno domaće turiste.

Znate li koji je grad najposjećeniji u Bosni i Hercegovini?

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Turistička organizacija Republike Srpske najposjećeniji grad u Bosni i Hercegovini je Sarajevo.

Prema podacima turističkih organizacija, za prvih sedam mjeseci 2017. godine, u Sarajevu je boravilo 201.714 turista, a registrovano je 387.324 noćenja, što je za 21,5 odsto više nego za prvih sedam mjeseci prošle godine.

Drugi grad po posjećenosti u Bosne i Hercegovini je Mostar, koji turiste privlači svojim istorijskim znamenitostima. Glavna atrakcija je svakako Stari most, koji je simbol grada Mostara.

Planinski turizam u Bosni i Hercegovini atraktivan je tokom cijele godine. Turistička ponuda olimpijskih planina ne vezuje se samo za zimski period. Brojni sadržaji u ponudi su turistima i tokom ostalih mjeseci. Treći grad po posjećenosti je Istočno Sarajevo, odnosno "Olimpijska ljepotica" Jahorina.

Tuzla je, zahvaljujući Panonskim jezerima i prometnom aerodromu, četvrti grad po posjećenosti u Bosni i Hercegovini. Ove je godine zabilježena rekordna posjećenost jedinih slanih jezera u Evropi.

Na petom mjestu našlo se Trebinje koje je ove godine isplivalo kao hit destinacija  sa neobičnom arhitekturom, pozicijom kao i ambijentom.

Na spisku najposjećenijih  gradova je i Teslić, koji je veoma posjećen zbog banjskog kompleksa koji je u kontinuitetu popunjen tokom cijele godine.

Sedmi najposjećeniji grad Bosne i Hercegovine jeste Banja Luka koji je zbog brojnih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija doveo veliki broj posjetilaca u našu zemlju.

Za Banjaluku je 2016. godina bila rekordna po posjeti turista - 82.171 i broju noćenja, kojih je zabilježeno 130.790.

Iznajmljivanje stanova po principu "Stan na dan" sve je popularniji vid zakupa nekretnina u Bosni i Hercegovini ali i šire. Vlasnici nekretnina u sezoni mjesečno zarade i preko 1000 KM.

U ponudi su garsonjere, ali i dvosobni stanovi u zgradi ili kući, a cijene se kreću od 30 do 80 KM po danu, u zavisnosti od grada.

Cijenu diktiraju i lokacija i opremljenost prostora.

Gosti koji žele iznajmiti stan na dan u npr. u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru moraju izdvojiti između 40 i 80 KM, u zavisnosti u kojem se dijelu grada stan nalazi.

V.L. iz Sarajeva komentariše kako se počeo baviti ovim poslom:

Imamo viška stambenog prostora u kući, pa smo odlučili da sprat izdajemo na dan po cijeni od 40 KM. Malo je veća zarada nego da izdajemo na duži period. Uglavnom su gosti ljudi koji u Sarajevo dolaze zbog posla ili zabave ili imaju nekog svog ovdje na liječenju.

P.S. iz Banjaluke:

Sasvim slučajno sam došao na ovu ideju, kada mi je jedan čovjek tražio da mu stan iznajmim na 13 dana. Kasnije se ta odluka pokazala isplativom, a mjesečno od izdavanja stana uspijem da platim ratu za stambeni kredit.

Gosti su uglavnom koji borave u inostranstvu, pa kad dođu na odmor ne žele da budu kod roditelja ili rodbine, već iznajmljuju stan da imaju svoj mir. Izdavao sam stan i Francuzima, Englezima, Malezijcima i Japancima - priča ovaj stanodavac i dodaje da je stan zauzet i do 20 dana mjesečno u julu i avgustu.

Ističe da goste ne bira, a važno je samo da uredno plate.

Dodao je da su u cijenu iznajmljivanja stana od 28 kvadrata uračunate režije, čista posteljina, peškiri i parking.

P.R. iz Mostara kaže da njegov stan najčešće iznajmljuju poslovni ljudi koji dolaze na sastanke, pa im je udobnije nego da budu u hotelu.

Uglavnom su gosti poslovni ljudi iz drugih djelova BiH i Hrvatske. Rekao je i dodao da stan na dan iznajmljuje po cijeni od 50 KM, a ako gost ostaje duže, cijena je nešto niža.

S.S. iz Tuzle odlučila je da izdaje stan na dan da bi lakše mogla kontrolisati plaćanje režija.

Najčešći gosti su stranci Poljaci, Mađari i drugi koji dolaze preko našeg aerodroma. Uglavnom su to porodice, kulturni i školovani ljudi sa kojima nema nikakvih problema. Cijena je 25 evra po danu - kazala je S.S.

Ovdje možete da preuzmete primjer ugovora o zakupu stana. Njime zakupodavac predaje zakupcu određeni stan, kuću, poslovni prostor, garažu i sl. na upotrebu ili stanovanje, odnosno daje nekretninu u zakup, iznajmljuje. Zakupac u naknadu za to plaća određeni iznos zakupnine na mjesečnom nivou.

Ovaj dokument služi isključivo kao primjer i može se koristiti u široj upotrebi.

Sadržina ugovora

Ugovor o zakupu treba da sadrži sve što i bilo koji ugovor: podatke o tome ko su ugovorne strane, šta je predmet ugovora i kolika je cijena (zakupnina).

Moguće je urediti i druga pitanja (na primjer, depozit, naknadu eventualne štete u stanu, plaćanje komunalija, način održavanja stana i stvari u njemu).

Na sve što nije regulisano ugovorom primjeniće se odredbe Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o stanovanju.

U Bosni i Hercegovini je u trećem kvartalu ove gоdinе prodato 606 novih stanova, što je u оdnоsu nа treći kvartal prošle gоdinе više zа 27,8 odsto, te za 4,1 odsto više u оdnоsu nа prоsјеčаn brој prоdаtih nоvih stаnоvа lani.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, u porastu je i površina prоdаtih nоvih stаnоvа koja je u trećem kvartalu ove gоdinе u оdnоsu nа treći kvartal 2016. veća zа 24,9 odsto, a u оdnоsu na prоsјеčnu pоvršinu prоdаtih nоvih stаnоvа prošle godine veća zа 2,8 odsto.

Inače, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem kvartalu ove godine bila je 1.628 KM, što je u poređenju s prоsјеčnom ciјеnom u 2016. više za 4,3 odsto, a u оdnоsu nа treći kvartal prošle godine povećanje za 11,3 odsto.

Kod prometovanja nekretnine (osim kod novogradnje), prva stvar koju morate imati na umu je da ćete morati platiti porez na kapitalnu dobit.

Kapitalna dobit je zapravo pozitivna razlika između prodajne cijene i nabavne cijene nekretnine.

Ukoliko je razlika između ta dva pojma negativna, odnosno prodavac je na finansijskom gubitku prilikom transkacije, obaveza plaćanja ovog poreza ne postoji, jer ni dobiti nema.

Porez na kapitalnu dobit iznosi 10% od razlike prodajne i nabavne cijene nekretnine.

Ukoliko ste platili stan 100.000 KM,  a sada ga uspješno prodajete za 120 000 KM, vaša kapitalna dobit iznosi 20 000 KM. Na taj iznos, ukoliko ste prodavac nekretnine, plaćate porez od 10%.

Primjer:

NABAVNA CIJENA STANA : 100.000 KM

PRODAJNA CIJENA STANA : 120.000 KM

KAPITALNA DOBIT = (120.000 – 100.000) * 0,1 = 2.000 KM

Nepostojanje novih zakonskih pravilnika koji regulišu stambenu izgradnju u Republici Srpskoj kada je u pitanju kvadratura, ali i povećana potreba za stanovima doveli su do problema kvaliteta gradnje, pa stanovi koji se vode kao jednosobni i dvosobni ponekad liče na kockice, kažu arhitekte i kupci.

Tako se često dešava da se stanovi od oko 20 m2 smatraju kao jednosobni, sa 30 kao dvosobni, a nije precizirano ni koje veličine je minimalno dnevna soba, koje kupatilo i slično.

Kako su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske naveli da se prema Zakonu o građenju koriste još pravilnici, tehnički propisi i standardi bivše SFRJ iz 1967. godine.

"Kod nas ništa nije definisano, već samo da treba poštovati pravila struke koja nas uče o strukturi stana, veličini prostorija, potrebama komfora i sigurnosti, za razliku od Srbije gdje je pravilnikom detaljno naznačeno koliko koji stan treba imati kvadrata, kao i koji su minimalni tehnički zahtjevi pojedinih prostorija", navodi Dragica Arnautović-Aksić, inženjer arhitekture i član Saveza arhitekata Republike Srpske.

Kako pojašnjava, po pitanju kvaliteta stambene izgradnje u Republici Srpskoj nisu donesena odgovarajuća podzakonska akta, tj. pravilnici kojima bi bila uređena ova oblast.

Većina stanodavaca u Banjaluci izbjegava sastavljanje ugovora o zakupu stana, te podstanarima izdaju stan na povjerenje, što oni često zloupotrebe i ostave velike dugove, a često i unište imovinu.

U Banjaluku svake godine dođe više od 1.000 studenata iz cijele države, a kad na to dodamo i mlade bračne parove koji trenutno nisu u moćnosti da kupe stan, iznamljivanje stanova predstavlja odličan biznis.

Koliko su podstanarske muke teške, svima je poznato, međutim, nije uvijek jednostavno ni onima sa druge strane.

Tako se namaće pitanje, da li je teže biti podstanar ili stanodavac? Iako je većina na starni ovih prvih, brojni primjeri pokazuju da nije lako dati nekom na korišćenje imovinu vrijednu više od 100.000 KM.

Uoči početka akademske godine pojačana je potražnja za stanovima jer smještaj traže brojni studenti koji nisu uspjeli upasti u studentske domove. Kako na tržištu stanova za zakup ne postoje čvrsta pravila igre, buduće podstanare vrebaju brojne zamke.

Potraga za stanom obično kreće prikupljanjem informacija o ponudi i cijenama zakupnine.

Kako biste stekli pravi uvid, preporučljivo je proučiti što više dostupnih oglasa i odabrati najmanje pet potencijalnih meta. Odabrane stanove treba obići u što kraćem roku i prikupiti sve bitne informacije. Nakon toga možete izabrati stanove koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima te krenuti u konačne pregovore s zakupodavcima.

Ključni element zakupa je zakupnina, odnosno cijena za korišćenje stana. Njezina visina zavisi o kvaliteti i opremljenosti, lokaciji i saobaćajnoj povezanosti. U zakupninu nisu uključeni troškovi režija (struja, voda, grijanje) i telekom usluga. Vodite računa o tome da oglašene cijene nisu fiksne. Zato pokušajte pregovarati o popustu, naročito ako plaćate nekoliko mjeseci unaprijed.

Ako planirate dugoročan zakup i želite mirno spavati, preporučljivo je sklopiti ugovor o zakupu i u njemu navesti sve što ste dogovorili s zakupodavcem. Ako pak dogovarate zakup stana usmeno, odnosno bez ugovora, možete računati na nižu cijenu, ali i na brojne rizike koje nosi 'dogovor na riječ'.

KUPOVINA stana je jedna od važnijih odluka koje čovjek tokom života donosi. Stan se ne kupuje svakog dana. Potrebno je da se odrede prioriteti, procjene ekonomska moć i potrebe života.

Stan treba da bude komforan i funkcionalan. Prostorije bi trebalo da imaju dovoljno dnevnog svjetla, a dobro je da budući stan ima i prirodnu ventilaciju. Vrlo je važno istaći značaj kvalitetne izolacije na zgradi i između stanova, jer ona omogućava uštedu energije.

Najtraženiji su stanovi čiji su prozori orijentisani na istok i zapad. Svojih prednosti imaju i oni koji su orijentisani na jug, za one stanare koji vole više dnevnog svjetla u popodnevnim satima. Po pravilu, stanovi u prizemlju i potkrovlju su jeftiniji od stanova na ostalim etažama. Kupcima stanova je veoma bitan pogled. Atraktivniji i skuplji su stanovi koji gledaju na zelene površine, park ili rijeku.

Prilikom izbora stana mlađe porodice moraju da istraže koliko je njihov budući stan daleko od vrtića, škole, sportskog centra, dok stariji treba da vode računa o tome koliko su udaljeni dom zdravlja i stanice javnog prevoza. Blizu stana moraju da budu i neki ekonomski sadržaji, kao što su marketi, banke, tržnice...

I na kraju, stan ne čine samo kvadratni metri, već ljudi koji u njemu žive, tako da je za jednu porodicu važno da se u odobranom životnom prostoru osjeća prijatno.

Na osnovu višedecenijskog iskustva, moje kolege i ja pokušaćemo da sa ovom web platformom odgovorimo na potrebe tržišta i da ključne faktore primjenimo prilikom odabira građevinske firme a naravno i odgovarajućeg stana.