fbpx

Hakerski napad koji je u opasnost doveo 500 miliоna gostiju hotelskog lanca Marriott nije izoliran slučaj jer prema istraživanju Symantec-a, čak dva od tri hotela “propuštaju” privatne informacije “na otvoreno”, što je dosta zabrinjavajuće.

Symantec je taj rezultat dobio pregledom više od 1500 hotela u 54 zemlje širom svijeta, a 67 odsto web sajtova tih hotela "propušta" informacije svojih gostiju, a pritom se čak radi o posebnim kodovima koje dobivaju prilikom bukiranja smještaja.

Naravno, sve te informacije potom se prosljeđuju oglašivačkim i analitičkim kompanijama.

Većinom je riječ o slučajnosti, ali to nije bitno jer se događa i gosti nisu zaštićeni. Tako nešto postiže se trackerima, koji čine probleme i drugim web sajtovima, ne samo onima vezanima za hotele. Zato ne čudi što je Symantec ovaj problem uočio kod hotela sa dvije, kao i kod onih sa pet zvjezdica. Dakle, jednako kako oni s lošijom i jeftinijom uslugom ne ulažu novac i vrijeme u zaštitu svojih gostiju, to ne čine ni oni s luksuznom ponudom.

Ipak, u Evropskoj uniji će morati poraditi na načinu rada jer zbog Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) bi mogli biti kažnjeni velikim iznosima. Prvenstveno jer krše uredbu time što bez dopuštenja korisnika prosljeđuju njihove informacije pa im samim time narušavaju privatnost. Kao najbolji primjer onoga što slijedi prestupnicima vrlo lako bi mogao biti upravo spomenuti Marriott.

Naime, zbog propusta mu prijeti kazna od čak 960 miliona dolara. Jer, s obzirom da su globalni prihodi Marriotta bili na 22,9 milijardi dolara u 2017. godini, EU može kazniti lanac hotela sa četiri odsto tih prihoda, što je 960 miliona dolara. Ili će se odlučiti za blažu varijantu od 20 miliona evra, odnosno, 22,9 milijuna dolara. Tek treba stići odluka.

I bez obzira hoće li biti rigorozna ili blaža, na tom će primjeru svi ostali svakako naučiti pa možda u sljedećem Symantecovom istraživanju situacija bude nešto povoljnija po goste...

Do tada, ako izdajete apartman, stan ili sobu, BESPLATNO objavite vaš stan na portalu mojStan.org. Vaši podaci su sa nama zagarantovano bezbjedni. Registracija

Marko Perić