fbpx

Ovo nije samo još jedna najava muzičkog festivala u Banjaluci. Nije to baš tako jednostavno. Jeste festival. Jeste i muzički. Ali...ako ste kao dijete gazili plitkim potokom ljeti, bosi, i u potrazi za riječnim rakovima prevrtali oblo i glatko kamenje, zaigrani, zaneseni, bez svijesti o vremenu, svjesni samo trenutka u kome ste se izgubili i koji ne postoji u vanjskom svijetu, izvan vodenih virova i slatke matice koja vam se pjeni i penje do koljena...takav je Demofest, a ovo je najava za 2018. Ljeto Gospodnje i 1,2,3,4,5...11-ti Demofest po redu!

Tvrd i stamen kao Kastel na kome će se nastaviti naše sjećanje na izgubljeno-nađeno djetinjstvo i šećerne uspomene, Demofest 2018 je prilika koja se nudi i onim starim znancima i novim klincima iz kraja, koji su baš ovo ljeto stasali za svoj No 1, a kalendarski 11-ti festival po kome je Banjaluka stvarno poznata.

 

Stvar je ukusa i okusa, kao i sve u životu. Nekome Banjaluka još uvijek miriše na „Ćevap-fest“, ili ima okus limitiranog, nefiltriranog Kraftinga, možda i Vinosaura  ili pak osluškuje zveckanje oklopa i gleda sijevanje varnica na zidinama Kastruma 2018. Da, Banjaluka jeste sve to, ali na kratko, na  tren.

 

Međutim Demofest Banjalukom odjekuje tokom cijele godine. Stalno bubnji u ušima. Zove nas koji smo bili da mu se vratimo, a vas koji ćete biti, da mu dođete. Kao u onoj navijačkoj rečenici-zakletvi: „Demofest je život, sve ostalo su sitnice!“

 

Naravno da ima i takmičarski deo i onaj revijalni, zato i jeste tako dobrog mirisa i okusa jer pruža šansu neafirmisanim, demo muzičarima sa ex-Yu prostora, da baš živim, živim, živim nastupom pokažu da su dobri, da su stasali, da su afirmišu i potvrde kao umjetnici, jer to i jesu.

 

Davno je sada bila 2008. godina kada se počinjalo, sa zebnjom ali i nadom da će to biti onaj THE FESTIVAL, koji će natkriliti Banjaluku i odletjeti u sve zemlje bivše nam domovine, u kojoj smo mnogi rođeni, i pozdraviti i pozvati sve one koji su čekali na Banjaluku, da uradi ovakav projekat.

Zato su valjda i došla priznanja: Demofest je postao jedan od najuspješnijih festivala u ovom dijelu Evrope i uvršten je na UNESCO listu projekata od posebnog značaja za povezivanje i razvoj kultura u zemljama Evrope.

 

Demofest je poznat i zbog nagrada koje se dodjeljuju finalne večeri i iznose 1.000 evra za treće mjesto, 2.000 evra za vicešampione, a 3.500 evra se uručuje pobjednicima Demofesta plus profesionalno snimanje i produkcija albuma. Najbolji basista dobija ručno izrađenu bas gitaru (nagrada „Plavi bas“). Najbolji gitarista dobija takođe instrument, a najbolji bubnjar Demofesta dobija custom element za svoj instrument. Takođe, predstavnici beogradskog SAE instituta će boraviti na Demofestu i tom prilikom odabrati i nagraditi jedan demo bend. Odabranom bendu će SAE pokloniti određen broj sati za snimanje u muzičkom studiju instituta, a odabranu grupu će snimati studenti ove ustanove.

 

Kao pomen na smrtno stradalog Davida Dragičevića na Demofestu će se dodijeliti nagrada “Đakac” za najbolji tekst.

 

Podrška publike je najvažnija. Zato ovaj festival i živi. Bukvalno. Kada je bilo potrebno potpisivala se peticija da opstane i ostane zaštitni znak ne samo ljeta, nego i Banjaluke i mlade Republike Srpske.

 

Evo i Programa za Demofest 2018, naime prve večeri Demofesta, u četvrtak 19. jula, na bini festivala će svirati Magnifico & The Serbian Army Orchestra, Dječaci i Wolfram, dok će druge večeri, u petak 20. jula nastupiti Darko Rundek & Ekipa, Marko Louis i Tyger Lamb, a treće, završene večeri 11-og Demofesta, u subotu 21. jula, nastupiće dr Nele Karajlić, grupa Goblini, kao i prošlogodišnji pobjednici najvećeg regionalnog festivala demo bendova grupa Slonz.

Sve će se dešavati od 19 – 21. Jula, na banjalučkoj tvrđavi Kastelu.

 

Ovogodišnji Demofest se održava pod generalnim pokroviteljstvom Nektar piva, powered by m:tel i podrškom kompanije Huawei, čiji je telefon Huawei P20 oficijelni telefon 11-og Demofesta.

 

Žiri koji će na Demofestu 2018 ocjenjivati najbolje demo sastave regiona čine Mirela Priselac Remi (Elemental), Darko Rundek, Zdenko Franjić (izdavačka kuća “Slušaj najglasnije”), Igor Lazić Niggor (ex-Monteniggers), Nikola Pejaković Kolja i Brankica Janković, direktorica Demofesta.

 

ULAZ na sve večeri Demofesta će biti besplatan do 21.00h, dok će nakon ovog perioda cijena ulaznice iznositi 5 KM.

 

Organizatori su organizovali, moraju, to im je posao, beskontaktno plaćanje na DF 2018, naime na ulazu ćete preizeti svoju DF karticu na kojoj će se nalaziti vaš novac kojim ćete kupovati piće na DF. Vodu naravno, jer je najvažnije da budete dobro hidrirani, ili bješe hidratantni, sve samo ne iritantni, a to se ipak postiže najbolje putem piva, da domaći brend je odmah tu na dohvat ruke, a ovo je dobra godina za ubiranje NEKTARA, zar ne.

 

Što se tiče takmičara, stručni žiri je odabrao 30 demo bendova od prijavljenih 458, koji će se takmičiti od 19. do 21. jula na tvrđavi Kastel.

Na kraju, nije bez osnova da vas upoznamo sa još jednim domaćim brendom koji vam može brzo i lako obezbijediti smještaj, noćenje, gajbu, kako hoćete i gdje hoćete u gradu Banjaluci, na dan, dva ili tri koliko traje festival. Naravno i duže po želji. U pitanju je mojstan web aplikacija:

mojStan Team je podigao ovu web aplikaciju da bi svi oni koji žele da nude kratkoročni smještaj u svojim kućama i stanovima, popularni Stan na Dan, imali gdje da se "okače" na internetu. Da, aplikacija je inspirisana sličnim svjetskim oglašivačima koji su višestruko premrežili svijet, ali nije ista.

Ovo je lokalna priča. Banjalučka.  Lokalna priča ima ono nešto što velikima uvijek izmiče – dušu, ma kako to čudno zvučalo u poslovnom svijetu gdje se svi po definiciji stigmatiziraju kao bezdušni.  
Opširnije...